piektdiena, 2009. gada 7. augusts

Saķert HIV

Kā ir spēlēties ar HIV pozitīvu bērnu? Tāpat kā ar HIV negatīvu, tikai pirmajās sekundēs cauri galvai izskrien visādas domas un pārskaitās sīkās rētas, kas ir uz pirkstiem. Vispār ir tā, ka tāpat kā Latvijas bērnu dārzā var saķert iesnas vai gripu, tā Dienvidāfrikā – HIV. Neviens tak tos nobrāztos ceļus un uzplēstos pirkstus te nebintē. Bet HIV pozitīvi ir apmēram 20 % D-āfrikas iedzīvotāju, townshipā procents noteikti, ka lielāks.

Bet līdz ar to neviens arī kreņķi neķer, attieksme pret AIDS neko neatšķiras no attieksmes pret gripu vai caureju. Un nomiršana vispār townshipā, šķiet, tiek uztverta bez pārlieku traģisma. Ar skumjām, bet kā dabiska parādība; turklāt dabiska dažādos vecumos.

Nu jā un HIV un AIDS būšanai te vispār netic. Esot eiropiešu izdomāts un/vai eiropiešu atvests. Un vispār visticamāk nekā tāda nemaz nav, cilvēki taču vienkārši mēdz nomirt no dažādām kaitēm un dažādos vecumos. Tātad āfrikāņi domā, ka hiv radīja eiropieši, tad oficiālā HIV/AIDS vēsture (eiropiešu rakstīta) stāsta, ka tas cēliens āfrikas dienvidos.

lai kur arī radies, hiv esot pieveicis jau 25 miljonus.

3 komentāri:

  1. a kā tas hivs tik nenormāli izplatās āfrikā? viņi tur drāžas krustāmšķērsām? vai arī duras? vai sadzīviskie kontakti ir tuvāki, ka viens inficē otru? atmetot domu par nāvi - tomēr interesanti tīri uzziņai - kas āfrikāņu dzīvesveidā tik ļooti atšķiras no mums?

    AtbildētDzēst
  2. pirmkārt, būt izglītotam, kas ir aids, kā tas izplatās, kas ir kontracepcija un prezervatīvs - tā ir liela privilēģija. iedomājies, cik daudz aizpriedumu pret prezervatīviem vēljoporojām valda eiropā, kur informācija un aktīva propaganda ir skolas mācību programmās, uz ielas, tv, žurnālus un nez kur citur. un tad iedomājies miljonus āfrikā, kas pavada savu dzīvi skārda būdiņu ciematā, izbraucot uz blakus ciematu dzīves laikā tikai dažreiz, iespējams, tāpēc, ka tur ir tuvākā kapsēta. lūk, viena neliela atšķirība mūsu dzīvesveidos.

    otrkārt, dakteri ar tādās pašās skārda būdiņās vien strādā, dezinficēšanas metodes "mazliet" atpaliek. tad vēl, piemēram, Xhosa iniciēšanas rituāls, kurā visiem pusaudžu zēniem jāsaņem apgraizīšana - pieredzējuši veči seko tradīcijām un idejām, nevis novāra žileti pēc katra rituāla dalībnieka..

    otrkārt, neticība aids & hiv nopietnībai te sit diezgan augstu vilni. man šķiet, ka savā ziņā viņi ir citādāk pieraduši pie nāves, ka neceļ traci par kaut kādiem miljoniem.
    diezgan slavens stāsts par jauno dienvidāfrikas prezidentu džeikobu zumu (jacob zuma) - neilgi pirms kandidēšanas viņš tika apsūdzēts sievietes izvarošanā. viena no lietām, ko pārmeta mediji - sieviete bijusi hiv pozitīva, zuma neesot izsargājies, tādejādi apdraudot savu sievu. džeikoba atbilde - kā?! bet es taču pēc tam biju dušā!!

    un, protams, townshipā īsti neredz prezervatīvu automātu, turklāt par to naudu varētu nedēļai rīsus nopirkt...

    vēl viens patiess stāsts visā hiv mitoloģijā ir kā tika atsūtītas kastes ar prezervatīviem, lai izdalītu par velti...bet veselības ministrijā tie tika sakniedēti kopā ar bukletiem. caurums caurums.

    nu tā tāda ātrā atbilde :)

    AtbildētDzēst
  3. jāā malēnija! paldies par īso atbildi

    AtbildētDzēst