svētdiena, 2009. gada 30. augusts

7 transseksuāļi vienā piektdienā

Piektdien satiku tik daudz transseksuāļu, cik parasti satieku varbūt gada laikā. No rīta devos līdzi vienam vietējam draugam, kurš vada zupas virtuvi bezpajumtniekiem. Katru dienu viņi var par 5-8 santīmiem nopirkt zupu, kā arī vienkārši atnākt uzspēlēt galda tenisu vai domino (nekad nebiju redzējusi, ka kāds varētu spēlēt domino ar tāāāāāādu azartu), paskatīties TV vai paspēlēt klavieres (viens no viņiem, Angel vārdā, spēlēja tik lieliski, ka es visticamāk došos tur atkal tikai lai paklausītos mūziku). Bezpajumtnieku vidū ir krietni daudz transseksuāļu, satiku kādus 6. Tā kā visi viņi no vīriešiem pārtapuši sievietēs, tad ar mani interese bija maza un garas sarunas nevedās. Dzīvesstāsti gan līdzīgi – visi viņi uz ielas jau kādus 10-15 gadus, vairums no viņiem kopš pusaudžu gadiem, bēgot no ķibelēm ģimenē.

Vēlāk vakarā kopā ar dažiem kolēģiem devāmies uz shebeen – bāru townshipā. Tā kā bijām vēsturē pirmās baltās sievietes bārā, tad uzzināju visu par visiem. Tai skaitā pļāpīgā Zandiswe ieklačoja par savu bērnības draudzeni, kas jau no bērnības ģērbjas un izturas kā draugs ne draudzene. Visādi citādi pat nebūtu pievērsusi uzmanību puisim, kas zaļā treniņtērpā sēž ar džekiem un dzer alu.

Un townshipos bez visādiem likumiem un tolerances programmām akceptē gan transseksuāļus, gan homoseksuālus, biseksuālus visādi seksuālus cilvēkus. Kopienā, kas tomēr uz tik tradicionālām vērtībām balstīta. Un man šķiet, ka tam ir kāds sakars ar apspiestību – cīņa par to, lai atzītu, ka melnais ir tikpat tiesīgs kā baltais bija cīņa par to, lai atzītu, ka ikviens ir vienlīdz tiesīgs.

Tāpēc man (gandrīz) vienmēr šķitis, ka tā latviešu kultūras sargāšana no krieviem vai krievvalodīgajiem latviešiem, kas ir laba latviešu kultūras un valodas saglabāšanai ir kaitīga cilvēkiem un viņu vērtībām. Jo tu nevari būt tolerants pret visiem izņemot krievvalodīgajiem. Pieņemt gejus, ārzemniekus, melnādainos, vecos, slimos, jaunus, bet mazliet apcirst tiesības krievvalodīgajiem. Ar toleranci ir tā – visu vai neko.

Par transseksuāļiem runājot, jaunākais skandāls, kas bija arī Dienā, bet te ir pirmajās lappusēs – par lielisko Semenyu, pasaules čempioni 800 metru skrējienā, kurai uzspiesta dzimumu pārbaude, jo viņa neizskatoties pietiekami sievišķīga. Dienvidāfrika pamatīgi saliedējusies Semenyas aizstāvībai, izejot ielās ar attieksmi "nobody will touch our little girl". Fakts, ka Semenya ir (laikam) pirmā, ka piedzīvo dzimuma apšaubīšanu, šeit liek domāt par to, ka tas nebūt noticis ar balto sievieti. T.i., baltie ir tie, kas apšauba melnādainās skrējējas dzimumu tikai tāpēc, ka viņa neatbilst balto priekšstatiem par to, kā sievietei jāizskatās un jāuzvedas. Un atkal jau - tik sirsnīgi ir tā iestāties par savējo.

5 komentāri:

  1. neesmu saticis 7 transseksuāļus pa visu savu dzīvi! kā cilvēks bez jumta var nomainīt savu dzimumu kirurģiski? kas viņam to apmaksā?

    latvijā un vecajā eiropā drīzāk dienā ir iespējams sastapt 7 aseksuāļus (brauc uz riteņiem :D :D :D)... http://tv.delfi.lv/video/mFHxdkyr/

    +gaidu tos ziemassvētkus, ko nosvinēt kopā ar 7 transseksuāļiem un vienu sniegbaltīti-paviānu!

    AtbildētDzēst
  2. nedomaaju, ka kaadam no vinjiem/vinjaam ir veikta operaacija. bet vini/vinjas uzvedas, gjerbjas un galvenokart jau - juutas kaa preteejais dzimums, ar to ari pietiek, lai butu transseksuals/a.

    un raiti, izbeidz shito cinismu - likt saviem dienvidaafriaks draugiem linkus uz visaadiem klipinjiem. es te to nevaru atljauties!

    AtbildētDzēst
  3. labi. labi klipiņam nav nekādas lielās vērtības, bettu iefočē arī kādu melno onkuli, kas ir saģērbies kā melnā tante - ja sanāk! :)

    AtbildētDzēst
  4. Esmu transeksuale no Latvijas,dzivoju shobrid Anglij
    transeksuali ir visur,es ticu ka esat satikushi vairak ka 7-us katru dienu,vienkarshi nezinat ka shie cilveki ir mainijusi dzimumu.
    ja juus satiktu mani ,nekad neticetu ka nesmu piedzimusi ka sieviete.......

    AtbildētDzēst