piektdiena, 2009. gada 4. septembris

Par rasismu

Dzīvojot te starp vairākām Dienvidāfrikām es ātri vien iedzīvojos rasismā – sāku pamanīt, ka vietējie baltie cilvēki mani ne tikai neinteresē, bet pat kaitina un nepatīk, uz viņiem raugos ar aizdomām vai neraugos nemaz, savukārt uz melnādainajiem, piemēram, sabiedriskajā transportā reaģēju ar pastiprinātu cieņu un pieklājību. Liekulīgi, protams. Bet tam ir vairāki iemesli:
  • - vispirms, daļa rozīgo dienvidāfrikāņu vēl joprojām ir ar rasistiskām idejām. Kā teica mana vecuma filmu industrijā strādājošs jaunietis – Dienvidāfrika bija uz pareizā ceļa, viena no attīstītajām valstīm, bet 1990tajos (aparteīda atcelšana) iznīcināja to visu, padarot Dienvidāfriku par trešās pasaules valsti. Mani argumenti par to, ka trešā pasaule jau turpat vien bija tikai tika uzskatīta par „informal” un ignorēta viņu kaut kā nesasniedza.
  • - Vēl lielāka daļa rozīgo, pat ja nenožēlo aparteīda atcelšanu, tad vismaz dzīvo ar bailēm no brūnajiem. Rozīgie nelieto sabiedrisko transportu, tie daži, kas izmanto vilcienu, brauc tikai pirmās klases vagonos (savā trešās klases vagonā šajos divos mēnešos esmu satikusi varbūt tikai kādus 5 baltos (otrās klases, starp citu nav un atšķirība starp pirmo un trešo klasi vagonu interjerā arī nav); vakaros nestaigā ielās, visur pārvietojas ar mašīnu un tramīgi atskatās uz katru brūno vakara stundai tuvojoties. Tā baiļu & šausmu sajūta lielai daļai radusies tieši aparteīda dēļ – tu esi klusībā pieņēmis un akceptējis, ka brūnie tiek vardarbīgi izšķūrēti no pilsētas un izolēti vairākus gadu desmitus, var būt, ka tu neesi to īsti atbalstījis, esi pat gādīgi pieņēmis darbā brūno aukli vai mājkalpotāju, pret viņu izturoties ļoti laipni un cieņpilni un tomēr – tu neesi īpaši protestējis, jo ir taču ērti. Un tad visi „neformālie” miljonu ciemati pēkšņi iegūst tiesības iekļūt tavā pilsētā. Un, protams, ka tu esi nobijies kā trusis, jo ir kaut kāda nelāga sajūta, ka viņi visi gribēs un pat – ka viņiem visiem ir tiesības kaut kā atriebties vai vismaz mazliet ienīst tevi vai vismaz nu ne īpaši tevi mīlēt.
  • Bet vairumā gadījumu mans rōzā rasisms, protams, ir nepamatots. Tam ir kāds sakars ar to, ka ikdienā jāpiedzīvo tās nenormālās atšķirības ar tikai 20 km distanci. Pēc tam, kad ēsti tie rīsi ar neko piecas dienas nedēļā, es vienu vakaru sēžu 100% rozā jauno dienvidāfrikāņu vakariņās ar stilīgiem radošajiem, galdā pašu cepti visādi kiš, grieķu un franču virtuves smalkumi, divstāvu mājā ar lapeni aiz diviem žogiem. Laipnas sarunas un kopīgas intereses, bet man ik pa brīdim prātā nāk tie rīsi un fakts, ka no viena tējas maisiņa var patiesībā uztaisīt 10 krūzes tējas, nevis vienu. Un vienā brīdī liekas, ka tiešām – vajag taču aplikt pārtikušo galu ar lielāku nodokli, novirzīt to otram galam un dekādes laikā savilkt abus galus kopā. Un jā, ko tur liegties pilnīgi spontāni man liekas – jūs, rozā liekuļi, tā taču ir jūsu (mūsu) vaina, vai tad tiešām nevar kaut ko iesākt. Bet nu tas tā muļķīgi, protams, nekas nav tik vienkārši.
  • Un vēl viens gluži vienkāršs un praktisks iemesls manam rōzā rasismam ir, ka rōzā cilvēku kultūra & dzīvesveids te vienkārši nav nekas pārsteidzošs. Tas ir ļoti amerikānisks ar britu akcentiem, nekas tāds, ko nevarētu piedzīvot mājās, Eiropā.
  • Turklāt pastiprinātu cieņu un pieklājību pret brūnajiem rada centīga vēlme neradīt rasistiskus pārpratumus. (nu, piemēram, neizrādīt, ka dažreiz vēl joprojām neatšķiru dažādus cilvēkus, ja neesmu runājusi ar viņiem ilgāku laiku)
Lūk, lūk, tā rezultātā es esmu kļuvusi par patiesu kwaito (townshipu house) un r’n’b piekritēja, nedzeru vīnu un neeju uz restorāniem un iebāžot degunu dzīvīgā bārā ar labi ģērbtiem rōzā, piefiksēju sevī patiesu riebumu.
Tas viss, protams, ir tīrākais rasisms. Saprotu, ka objektīvi mani ar 100% rōzā vakariņu radošajiem mani saista daudz vairāk kopīgu interešu, dzīvesveida un domu gājiena.
Vispār drīz uzrakstīšu visādas sliktas lietas par amaXhosa un kā viņi te mani ir sarūgtinājuši. Jāsāk gatavoties Eiropai.

12 comments:

  1. ō jā - "Un vienā brīdī liekas, ka tiešām – vajag taču aplikt pārtikušo galu ar lielāku nodokli, novirzīt to otram galam un dekādes laikā savilkt abus galus kopā."

    pamazām dzimst revolūcionārisma asni arī tevī tāpat kā Če Gevaram pēc brauciena jaunībā pa nabadzīgo D-Ameriku (ne D-āfriku).
    + šodien Hermanis Alvis Dienā saka: "partija jādibina jauniešiem (zem 30)"
    + tu saki, ka "Jāsāk gatavoties Eiropai"...

    meklēju jau kādu tavu bildi, ko drukāt uz krekliņiem (ko ražojuši nabaga bērni āfrikā) kā popkultūras simbolu - varbūt sanāks nopelnīt!!! + uzskatu, ka pārtikušo galu nekad nesavilksi ar nabagāko - vienkārši visus uztaisīsi nabagākus!

    vakar diskusijā pēc panorāmas lauku skolas direktore, kas ar savu algu ap 1000 LS un vīra 600LS labajos gados bija paņēmusi kredītu (SWEDBANKĀ, PAREX BANKĀ, NORDEA BANKĀ!!!!) sava dzīvokļa remontam, vecāku dzīvokļa remontam, mašīnu uz līzinga, patēriņa kredītu drēbēm "lai var turēt līdzi augošajām prasībām...", lūdza pēc palīdzības. Tagad - vīrs bezdarbnieks, pašai alga mazāka (nākošgad varbūt slēgs skolu), mašīna atņemta, patēriņa kredīts 1000 LS nodots kredītpiedzinēju kantorim, vēl palicis maksājums 800LS!!! mēnesī par remontu kredītu. VIŅA ESOT VALSTIJ JĀATBALSTA, jo noticējusi labajai nākotnei, bankām, valdībai, + tas esot viņas ģimenes vienīgais dzīvoklis!
    kāpēc es tā cepos:
    atbalstu viņai segs nevis valsts, bet visi pārējie nodokļu maksātāji, pēc maniem uzskatiem - viņai viss jāzaudē un jāpārceļās uz townšipu Latvijā (dēļ savas muļķības, nezināšanas un arī nepaveikšanās), bet tiem, kam bija prāts, iespējas vai vienkārši cūcene neiekrist parādu valgos IR TIESĪBAS ĒST RESTORĀNOS, DZERT VĪNU un izmest katru otro tējasmaisiņu, ja ir tāda vēlme, nevis visiem iegrimt pelēkā depresuhā uz n-tajiem gadiem!

    tas gan nav par rasismu, bet sociālo vienlīdzību - bez townšipiem nekādi! Latvijā arī tādiem drīz vajadzētu parādīties un es kā estēts atbalstītu, ka tie ir atsevišķos rajonos, nevis izkaisīti pa visurieni.

    Esmu arī pamanījis, ka miskasti pie manas mājas vairāk sākuši atvērt, lai tur ko atrastu, nevis, lai izmestu.... tā mums te in LV

    raitis

    AtbildētDzēst
  2. bet ir starpiba starp skolotaju, kas panemusi nepardomatus kreditus un tapec nonakusi druumaa finanshu stavoklii un cilvekiem, kuri, piemeram, tiktu izskjuureeti no paardaugavas un novietoti rumbulas daachaas. peec 50 gadiem vinjiem atkal atljautu pastaigaties pardaugavaa, tikai zemes, biznesa un labas izgliitibas iipashnieki butu pardaugavieshi. un no rumbulas daachaam izlauzties lidz limenim, kad vari nopirkt dzivokli pardaugavaa, ir diezgan khm..mission impossible.
    tapec isti nepiekritu, ka tas ir salidzinamas lietas.
    bet protams, ta robina huda politika ari isti neko nerisinatu, ta ir tikai tada emocionala reakcija, kas te neizbegami rodas. ja godigi, tad nedomaju, ka vispar eksiste kads veids, ka pakapeniski var mazinat nenormaalaas atskiriibas te, dienvidaafrikaa, visticamaak, ka kaut kaadaa briidi bus galiigi nemiermiiliiga sabiedriibas paarstrukturizeeshanaas.

    un par balto tiesiibaam eest restoraanos un dzert viinu - tas ir atsevishksjs staasts :)

    AtbildētDzēst
  3. vismaz divi iemesli, kaapeec baltajiem sheit buutu iemesls izlaist katru desmito restoraana reizi un to naudu novirziit sapraatiigai plaisas mazinaashanai:
    - ir neslikti apzinaaties, ka aparteiids pastaaveeja ne tikai taapeec, ka bija iedvesmojoshu liideri ar apshaubaamaam idejaam, bet arii taapeec, ka bija pilns labu un ljoti labu cilveeku, kas neiestaajaas PRET. proti, balto iespeejas iet uz restoraanu un dzert viinu cita starpaa balstaas arii faktaa, ka 50 gadus labklaajiibaa daliities nevajadzeeja - nodoklju ienjeemumi, kuru radiishanaa piedaliijaas arii bruunie, netika proporcionaali novirziiti arii uz skolaam, pensijaam un citiem valsts nodroshinaatajiem labumiem miljoniem, kas dziivo townshipos. dziivoshana ar paarspiileetu vainas apzinju ir neproduktiiva, bet, man skiet, ir vertigi apzinaties savas privilegijas un tas izmantot pilnveertiigi, bet atbildiigi (t.i. - ja tev ir iespeeja dzert viinu un eest restoraanaa, tad noteikti to dariit uz pilnu klapi, bet tad nezhnjaugites nomaksaat nodokljus vai summu, kas atbilst paaris restoraana reekjiniem novirziit tur, kur tie pardesmit lati tiesham var radit butisku atskiriibu. tada zinja vacija diezgan lieliski apietas ar savu nacisma peecsajuutu - caur n-tajaam programmam un finansejuma insturmentiem darot visu, lai otreiz nekas tads ka nacistiska vacija nebutu iespejama ne vacija, ne citur eiropaa.(ta ka gan sheit, dienvidaafrikaa, gan pec tam vaacijaa buushu par vacieshu naudu, shii ir taada kaa atsauce sponsoriem )
    - un otrs iemesls, kapec baltajam te ir verts piepuleties, lai mazinatu plaisu ir gluzhi egoistisks - jo vairak bus cilveku, kas var atljauties izmest tejas maisinju, jo droshaka un stabilaka valsts, baltajam vairs nebus jasledzas aiz diviem zhogiem no bruunaa.

    un es jau nedomaju, ka visiem butu jataisa 10 tejas kruzes no viena tejas maisinja, drizak gan dienvidafrikai progresivais nodoklis vai cita veida speciga labklajibas pardalisana (kas, busim godigi, nenoziimeetu peekshnji, ka bagataka sabiedribas dalja vairs nevar atljauties dzert viinu) butu abaam puseem saistoshs risinajums.

    AtbildētDzēst
  4. pilnīgi piekrītu, ka ir atšķirība starp to skolas direktori un taviem "izšķūrētajiem dienvidāfrikāņiem", bet es tikai gribēju iebilst tavām sociālā taisnīguma idejām, ka vispār "biezais" gals jāsavelk ar nabago tuvāk tieši domājot par patreizējo situāciju LV. Domāju mums Latvijā labāk ir parādniekus sūtīt uz townšipiem, nevis uzlikt man, viktoram, dinai, antoņinai uc. lielākus nodokļus vai piegreizt pensiju, algu, utt, jo biezais gals nepievilksies nekad


    par to progresīvo nodokli runā arī LV, bet man nav ilūziju - ne jau lai līdzsvarotu sabiedrības slāņus par šādu nodokli domā - vienkārši "augšām" nepietiek $$$ ko baroties un grib ievākt vēl, lai resnie paliktu vēl resnāki, nevis neslēgtu kādu slimnīcu. godīga un "spēcīga labklājības pārdalīšana" kā tu raksti uz šīs pasaules NAV IESPĒJAMA, ne DĀ,ne LV, jo tie, kas pārdala...
    Seriālā Soprano ģimene man patika mafijas definīcija (ko varētu attiecināt arī uz visu pasauli) - klasiska piramīdas veida organizācija - sūdi plūst uz leju, nauda nāk uz augšu...


    BET,KAS IR PATS LABĀKAIS - cik noprotu melnie townšipos īpaši nelaimīgi nav - dzīvo uz vella paraušanu :) a ja tiem "baltajiem" ir sirdsapziņas pārmetumi un citas problēmas, ta šie lai ar atmet, lai paši justos ērti un mierinātu sevi, nevis lai veidotu vienlīdzību zemes virsū

    vēl viena lieta - te tavos aprakstos un mūsu sarakstē bija "rozā", te "brūnie" (kā šoreiz), te "melnie".... par nēģeriem esam jau aizmirsuši. šodien uz paletes izspiedu gan balto, gan melno krāsu - zini abas vienādas. man nav sajūtas, ka "melns" ir slikts.

    + ja jau ieminējies par nacistisko vāciju - vakar biju uz Tarantino jauno filmu par Otro pasaules karu - žīdi (no amerikas) ar vālēm dauzīja galvas nacistiem un ņēma tiem nost skalpus kā indiāņi amerikāņiem + vēl visi bija iespringuši par akcentiem, jo tā atpazina neīstos fričus un otrādi. apslaktēti tika un nosprāga daudzi. Pat Hitlers. Izdzīvoja Breds Pits. žēl, ka neipina musulmaņus (domāju, ka Tarantīno noraustījās - uzfilmē tik ka musulmaņiem dauzi galvas un ņem skalpus... + vienu no viņiem sauc muhameds.... jā klasiskais rasisms iziet no modes. žēl

    r

    AtbildētDzēst
  5. Interesanta diskusija seit...
    es atkal pirms kaada laika satiku vienu austraalieti, kas dziivoja londonaa, bet kuras vecaaki bija satikushies un appreceejushies dienvidaafrikaa.

    message bija taads, ka no dienvidaafrikas loti daudz balto tagad izceljo - bail par sevi un par savu dziiviibu un par naakotni

    ljaunums, taa saciit, rada ljaunumu

    un DA tas diezvai naak par labu - jo baltie tur esot tomeer visigliitotaakie...

    AtbildētDzēst
  6. raiti,
    tu iebilsti sociālā taisnīguma idejām, kas nemaz nav manas. kā jau teicu, DAR nav runa par "bagātā un nabagā gala kopā savilkšanu". DAR situācija tiešām vairāk līdzinās Vācijai, kurā ne-nacisti paaudžu paaudzēs mēģina iedarbināt mehānismus, kas sadziedē vecās rētas.
    vēl joprojām uzskatu, ka to visu savilkt ar latvijas situāciju kopā ir nekorekti. tāpēc tu te pretargumentē tam, ko nemaz neesmu teikusi.

    un tas, ka " melnie dzīvo uz vella paraušanu" - tas, ka cilvēki dzīvo (daļa no viņiem, liela daļa nomirst agri, dzīvo badā utt) tas būtu gaužām aplams iemesls, lai neliktos ne zinis. jo uz dzīvi townshipā var paraudzītes dažādi - "dzīvo uz vella paraušanu" vai "mirst uz vella paraušanu".

    vispār baigi ciniskie tie tavi teksti, ja vien nepārprotu.

    AtbildētDzēst
  7. jurčik -

    jā, baltie izceļo, nesen pat bija gadījums, kad baltais dienvidāfrikānis lūdza patvērumu kanādā, pamatojoties uz to, ka baltie DAR ir minoritāte, kurus arvien vairāk apspiež brūnie, ar apspiešanu domājot arī kriminogēno situāciju. kanādas tiesa patvērumu piešķīra, par ko DĀR visi sašutuši, jo tas pazemojot valsti; turklāt medijos ir diskusija - vai lēmums būtu tāds pats, ja patvērumu prasītu brūnais dienvidāfrikānis. man šķiet, uz līdzīga pamata varētu latvijas krievs pieprasīt kanādas patvērumu, nez vai tad arī piešķirtu.

    par to "ļaunums rada ļaunumu" īsti nesapratu - uz ko tas attiecas?

    AtbildētDzēst
  8. launums rada launumu - i.e. - taa ir situaacija, kuraa viena grupa ir apspiedusi otru grupu, un peec tam shii apspieshana teoreetiski ir beigusies(kaa piemeeram aparteiida beigas vai soviet era beigas ieksh LV). Un tad ir probleema - apspiestajiem ir sajuuta,ka viniem ir visas moraalas tiesiibas atriebties, ko vini arii shad un tad dara. Un tad rodas jautaajums - kurs ir tas launais, vai kuru vajag aizstaaveet: ex-tiraanu, kurs tagad ir upuris vai ex-upuri, kurs tagad ir tiraans? Kuram ir taisniiba?

    hmm. mana rasistiskaa atbilde: Latvijaa jaaizstaav ex-upuri (jo krievi ir sliktie), bet DAR jaaizstaav ex-tiraani (taapeec ka labaak baltie:)). Protams, ka shaada atbilde ir absoluuti ljauna. Bet arii otraada atbilde buutu tikpat launa. Taatad ko dariit?

    AtbildētDzēst
  9. jāaizstāv ir savējie. jebkurā situācijā ar prātu vai sirdi izlemjot kurš tuvāks.

    latvijā latvietis tuvāks - aizstāvam.
    asv saka, ka irākā ir atomieroči,irākieši, ka nav - rietumu dzīves uztvere tuvāka - aizstāvam asv.
    musulmanis tirgo naftu, melnais tirgo narkotikas - aizstāvam naftu.
    musulmanis grib pārgriezt govij rīkli, neofašists grib govi slaukt - atbalstam.
    neofašists sit armēņus, armēņi tirgo arbūzus - man garšo arbūzi...

    katrā momentā mēs izšķiramies par kādu izvēli, bet pa lielam jau visi esam tolerances un iecietības iemiesojums. :)

    AtbildētDzēst
  10. hei, bet tur jau tas fenomens, ka DAR, kur atriebiiba vareeetu plaukt pilnaa sparaa, taas NAV! mandela & co iistenotaa "upraising" balstiijaas nevis "tiesiibas melnajiem!" vai "baltie slikti, melnie labi!", bet "tiesiibas visiem!" & "visi labi un vienaadi". un briinumainaa kaartaa, tas straadaa, bruuno viduu tieshaam nejuut nekaadu atriebi, es teiktu, ka townshipa cilveeki ir tolerances zieds. tapec ari DAR ir viena no retajam, kur ir legaala geju laulibas utml.

    taa kaa DAR drizak ir piemers, ka ljaunums ne vienmer rada ljaunumu. balto bailes dazhart ir vienkarshi paranoja vai rasisma paveids (ar parliecibu, ka tas melnais tuuliit naaks un ar kiegeli sitiis pa galvu). savukart objektiivas problemas, piemeram, kriminogenaa situaacija - to rada ekonomiskas atskiribas, nevis apspieshana kaa taada. nedomaju, ka kads iet zagt tapec, lai atriebtu; drizak tapec, ka nesaredz iespeju vai nemak nopelnit citadi.

    un ar to savejo aizstaveshanu - neesmu drosha, ka ta vienmer ir labaakaa izveele. skan jau naivi, bet manuprat dazhart ir verts aizstavet savu parliecibu un vertibas, nevis tikai (akli) "saveejos". un beigaas no taa arii saveejiem buus labums. vai tik taa "saveejo aizstaaveshana" nav latvijas kjezas pamataa..

    AtbildētDzēst
  11. savējie - tās nav manā gadījumā asinssaites, tautība, ādaskrāsa. savējie - ar kuriem "runā vienā valodā", skaties uz pasauli līdzīgi, kopīgas vērtības, izpratne. Principā - kur atpazīsti sevi. mana māsa (baltā pēc ādaskrāsas) noteikti var kādā jautājumā vairāk par "savējo" izvēlēties brūno, kurš tāpat kā viņa mīl kaķus,ko es nemīlu. Savukārt VISI LABI UN VIENĀDI + TIESĪBAS VISIEM viņai nāksies atmest, kad būs jānostājas vai nu papagailīšu vai kaķa pusē, jo šie redz kopā nesadzīvo. viņa atbalstīs.... SAVĒJO!

    AtbildētDzēst
  12. īstenibā jau es te sporta pēc kaitinu tevi sociāldemokrāt! :)

    AtbildētDzēst