svētdiena, 2009. gada 13. septembris

Ko ēd Āfrikā? II

Vismaz reizi nedēļā pa manu townshipa ielu brauc vistu iekšu mašīna auto, kas pārvietojas ar 10 km/h visu laiku pīpinādama. Pie viņiem var pieskriet un nopirkt vistu kuņģīšus. Vakar biju virtuvē, kad ienāk Sinto ar melnu miskastes maisu rokās, tā kā pirmīt dzirdēju to pīpināšanu, maisa saturs man ir skaidrs. Sinto sāk tos kuņģus un zarnas tīrīt, smaciņa pa visu virtuvi, pēc pusstundas Sinto lepni ceļ priekšā šķīvi ar lielu kalnu kuņģīšu un divas karotes – sev un Zanelei. Eiš, ko tik neesmu šitā ēdusi, Sinto atteikt nespēju, bet te – kuņģīši un es….

Bet absolūtā delikatese te ir smailiji – aitas galva, (smailijs, jo parasti tai galvai tāds sastindzis smaids…), ar acu āboliem kā pašu smeķīgāko sastāvdaļu. Pusgalva maksā aptuveni lats piecdesmit un ir svētku / algas dienu delikatese, pagatavota un nopērkama turpat uz ielas.



Mazāk eksotisks gardums ir vistu kājiņas, nu drīzāk – pēdiņas. Tā daļa no vistas kājas, ko parasti neredzam – pirkstiņi. Par aitas aci vēl neesmu droša (gastronomiskie eksperimenti vispār nav mana stiprā puse) , bet vistu pēdiņas esmu nosolījusies ēst townshipa grillsvētdienā nākamnedēļ.


3 komentāri:

  1. BET MĒS AR RAITI VAKAR NIEKOJĀMIES AR AĻŅA ŠAŠLIKU... AITAS ACIJ TAS PROTAMS NESTĀV NE TUVU! KOVĀRNIS.

    AtbildētDzēst
  2. nu citas aļņa sastāvdaļas, kas jums tur delikateses skaitās, tās gan stāv vienā plauktā ar aitas acīm

    AtbildētDzēst
  3. LATVIJĀ trobelis par govju kaušanu (dzīvnieku aizstāvji piemin pat nežēlīgo Āfriku!)

    es nesaprotu - atceļo ģimenīte no citurienes uz LV un grib kaut dzīvniekus pēc saviem ieradumiem, paražām un saskaņā ar savu ticību. Mēs neļaujam. Laikam neesam atvērti pasaulei un citādiem cilvēkiem. Laikam esam neiecietīgi rasisti. Kā būt?




    _________________________________________
    Atgādinām, ka deputāti galīgajā lasījumā balsos par to, vai atļaut dzīvniekus nokaut bez iepriekšējās apdullināšanas. Likumdošana līdz šim pieļāva lauksaimniecības dzīvniekus kaut iepriekš tos apdullinot.

    Šī metode ir asiņaina, ir pārliecināti dzīvnieku aizstāvji. Dzīvnieku SOS pārstāve Laura Karnīte LNT pauda, ka līdz ar šiem grozījumiem tiek sagrauta dzīvnieku aizsardzības sistēma Latvijā, jo dažādās reliģijās ir dažādi rituāli un šī ir tikai viena kaušanas metodēm. Ja tā tiks akceptēta, tad aktuālas kļūs arī citas metodes, piemēram, kā kauj vistas Āfrikā, viņa uzskata.

    http://www.diena.lv/lat/politics/hot/pie-saeimas-ap-100-dzivnieku-aizstavju

    AtbildētDzēst