pirmdiena, 2009. gada 3. augusts

townships

Lielāko daļu savu darba dienu te pavadu townshipā Philippi. Townships jeb “ informal settlement” izskatās apmēram tā:


Tuvumā tas izskatās kā skārda būdiņa pie skārda būdiņas, apkārt smiltis. Miljoniem cilvēku dzīves, kas oficiālajās kartēs vēl joprojām parādās kā tukši laukumi. Aparteīda laikā melnādainie un “krāsainie” (coloured, imigranti no Indijas, Malaizijas u.c.) tika izdzīti no pilsētām, ļaujot tajā atgriezties tikai darba dienas laikā vīriešiem, ja darbu, ko viņi veica nevarēja vai negribēja veikt priviliģētiem baltie. Tā rezultātā miljoniem no pilsētām izdzīto ģimeņu sāka apmesties teritorijās pilsētu tuvumā, būvējot skārda plākšņu, kartona vai koka būdas. “Neoficiālās apmetnes” ir miljonu mājvieta jau vairāk ā 50 gadus arī tagad, 15 gadus pēc aparteīda atcelšanas, jo izaugšana no geto nav vienas vai divu paaudžu jautājums. Liela daļa manu vietējo paziņu un draugu, kā arī cilvēku, ar kuriem rītos braucu vienā vagonā, vakaros dodas uz savu “neformālo apmetni”.

Vairumam townshipu ir drosmīgi poētiski nosaukumi - Khayelitsha (“mūsu jaunās mājas”) , Gugulethu (“mūsu lepnums”), Langa (saule), Njanga (mēness). Par lielāko township tiek uzskatīta Khayelitsha – 64 km2 dzīvo apmēram 2 miljoni cilvēku. Man patīk šie skaitļi, jo ļoti atgādina Latviju. Tikai vai tik tie nebija 64 000 km2 Latvijas gadījumā…

Bet nav jau viss sēri un skumīgi. Townshipu vidū arī vala hierarhija, tuvāk pilsētai ir “krāsaino” townships, tur tās mājas būvētas no mūra un izskatās tīri pieklājīgi. Turklāt mūsdienās dzīve townshipā dažkārt ir izvēle – tur dzīvo arī “cilvēki ar plazmas televizoru un audi”; daži vietējie politiķi norāda, ka nauda, kas ieplūdusi townshipos jau sen būtu varējusi tos pārveidot pilnībā, klīst runas, ka vietējie, saņemdami valdības piešķirtu dzīvesplatību pilsētā to vienkārši noandalē dārgāk un atgriežas savā townshipā.

Un pat ja tā, es to pilnībā saprotu. Neraugoties uz krimi situāciju un nezko, atmosfēra tur kā gospelī – laime un pacilātība, humors un labestība. Būtu es džeks, es ar visus trīs mēnešus arī nakšņotu townshipā. Baltajai meitenei vienai to darīt gan diemžēl ir pārāk izaicinoši, tad jādabū vietējais gangsters par aizbildni.Nu bet tam man vēl divi mēneši laika.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru